ČARNOGURSKÝ: Pochod študentov bol súčasťou diania, ktoré zjednotilo Európu

17.11.2009 Celý región

Bratislava 16. novembra (TASR) - Protestný pochod bratislavských študentov, ktorý sa začal 16. novembra 1989 o 18. 00 h na vtedajšom Mierovom námestí, považuje Ján Čarnogurský za súčasť diania, ktoré zmenilo nielen ...
Uviedol to počas slávnostného odhalenia pamätnej tabule na budove ministerstva pôdohospodárstva, ktorá pripomína túto udalosť. Pred 20 rokmi v jej priestoroch sídlilo ministerstvo školstva. Čarnogurský je jedným z iniciátorov vyhotovenia predmetnej tabule. Ako ďalej pokračoval, pád železnej opony bola najdôležitejšia udalosť od skončenia 2. svetovej vojny a práve tento pochod bol jeho súčasťou.

\"Som presvedčený, že jeho účastníci v daný deň a v danú hodinu celkom netušili, že aj oni dávajú impulz na rozhýbanie kyvadla demokratického času, ktoré sa od tej chvíle dalo do pohybu a so železnou pravidelnosťou sa odchyľuje raz vpravo a raz vľavo. Presne tak, ako je to v demokratickej spoločnosti prirodzené, \" uviedol v príhovore generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník. Inštalovanie tabule je súčasťou projektu História sebavedomia, ktorý agentúra realizuje.

Podľa poslankyne Národnej rady SR Oľgy Nachtmannovej sa na schodoch pred budovou ministerstva uskutočnil pred 20 rokmi historicky prvý dialóg v rámci celého Československa medzi politickou opozíciou a vládnucou komunistickou mocou. \"Dnes môžeme hovoriť o Slovensku a o jeho stredoeurópskych susedoch ako o úspešnom príbehu transformácie a jeho prvé dejstvo sa odohralo práve tu, na týchto schodoch, \" zdôraznila.

Na protest si zaspomínal aj priamy účastník Rado Števčík, ktorý bol jedným z približne 400 študentov, ktorí sa vydali ulicami Bratislavy. \"Dvadsať rokov sa o tomto pochode na Slovensku veľmi nehovorilo, možno aj preto, že 16. november zostal v tieni nasledujúceho dňa a ďalších novembrových dní, \" domnieva sa. Poznamenal, že dôsledky, ktoré sa vtedy dali očakávať a exemplárne tresty, ktorými im hrozili ich pedagógovia, sa neuskutočnili práve vďaka 17. novembru. Dodal, že práve Filozofická fakulta Univerzity Komenského bola prvou fakultou na Slovensku, ktorá sa otvorene pripojila k pražským študentom, začala štrajk, prerušila vyučovanie a začala diskutovať s jej vedením.
 

Vyberte región